Crid Architects | Ahlat Gençlik Kampı
605
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-605,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Ahlat Gençlik Kampı

KENT ÖLÇEĞİNDE PROJENİN ANLAMI

 

Van Gölü’nün kuzeybatısında yer alan Ahlat ilçesi; sahip olduğu özellikler sayesinde tarihin her döneminde önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Çok farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Ahlat’ın kültürel ve sosyolojik birikiminin yanı sıra, sahip olduğu coğrafi zenginlikler proje geliştirme sürecinde bizlere yön vermiştir. Bağlam ile kurulan güçlü ilişki, o yere ait olma ve salt biçimselliğin yanı sıra öze dair geçmişten alınan referanslar soyutlanarak projenin ana kurgusu oluşturulmuştur.

 

Yarışma alanının bulunduğu bölgeye gelince; proje alanını adeta bir bıçak gibi ikiye kesen Ağrı-Bitlis yolu, şehrin zaman içerisinde doğu-batı hattında gelişmesi, sahil şeridindeki kesintisiz yaya hattı ve kuzey-güney yönündeki dağ tepe ve vadilerin suya ulaşırken ki çizdiği silüet, projenin başlıca üzerinde durduğu hususlardır.

 

PROJE ALANI ve YAKIN ÇEVRESİNİN BÜTÜNSEL ELE ALINIŞI

 

  1. Kuzey proje alanından güney proje alanına doğru kesintisiz bir yaya yolu önerilmiştir. Ağrı-Bitlis yolunun altından geçen bu ana omurga hattı, -5.00 göl kotunda yer alırken kuzey tarafında kendi genişliğindeki bir rampayla 0.00 sokak kotuna bağlanır.

 

  1. Bu omurga hattı üzerinde kuzey yönünden yaklaşırken ilk etapta konferans merkezinin girişine ulaşılır. -5.00 kotu olan bu katta temelde gün ışığına ihtiyaç duymayan bu birimin fuayesi, açılıp kapanabilen doğramalar sayesinde yaya hattıyla birleşebilir nitelikte çizilmiştir. Fuaye aynı zamanda çok amaçlı salonlara da hizmet etmekle birlikte yaya hattıyla birleşerek açık alan kullanımına da teşvik etmektedir. Konferans merkezinin sanatçı girişi ise açık otopark alanına yakın bir konumda yer alarak doğrudan sahne arkasına ulaşmaları amaçlanmıştır. Aynı zamanda sahne arkasını kullanacak kullanıcıların mekansal konforu için iç bahçe yapılmıştır. Aynı zamanda bu iç bahçeye konferans salonunun yangın çıkışı açılmaktadır. Göl tarafına daha yakın konumda ise Spa merkezine ulaşılır. Sokak kotunun altında olmasına karşın kendi iç avlusuyla gün ışığı alabilen bu birim, otel lobisinin yanı sıra dışarıdan da kullanılabilir özelliktedir. Gün ışığına ihtiyaç duyan spor alanı doğrudan iç avluya açılmaktadır. Böylece spa kullanıcılarının kendilerine özel açık alan kullanımı sağlanmıştır. Bu yaya hattının devamında ise kayıkhane, depo ve servisleri ile beraber doğrudan iskeleye ulaşılır.

 

  1. Sokak 0.00 kotunda ise; şehrin gelişmesine paralel olarak, doğu batı yönünde çalışan otel lobisi kurgulanmıştır. Batı tarafında açık otopark, drop-off alanı yer alırken, doğu tarafında ise meydan, etkinlik ve spor alanları ile tur otobüsleri yolcu indirme platformuna ulaşılır. Ağrı-Bitlis yolunda ise şehrin toplu taşıma araçları için otobüs durağı yapılmıştır. Doğu-batı yönünde çalışan ikincil yaya aksları, proje kurgusuna dahil edilerek farklı işlevlerin farklı alternatif yollarla birbirine bağlanmasını sağlamıştır.

 

  1. Projenin kuzey ve güneyindeki spor alanlarıyla beraber, her iki tarafı da bağlayıcı özellikte bir koşu ve yürüyüş parkuru önerilmiştir. -5.00, 0,00 ve +6,00 kotlarında giden bu parkur kuzey alanında ikincil bir hızlı koşu parkuru ile birleşerek son bulur. Bu koşu parkurlarının sınırlarını belirlediği spor alanlarının kuzeyde 2 adet tenis sahası ile 2 adet basketbol ve voleybol sahası yer almaktadır. Güneyde ise 3 adet plaj voleybolu sahası ile 3 adet plaj futbolu sahası yer almaktadır. Aynı zamanda bu plaj voleybolu ve futbolunun yanında kum etkinlik alanı yer almaktadır.

 

  1. Projenin +6.00 kotunda ise lobi üzeri restoran ve sosyal alanlar yer alır. Kapalı, yarı açık ve açık alanları da içeren bu birim aynı zamanda Ağrı-Bitlis yolu üzerinden geçen bir köprü ve bütün bölgenin güzelliğinin izleyebileceği bir seyir terası işlevindedir. +9.50 kotunda başlayan otel kütlesi ise bütün odalarıyla manzaraya yönlenmiş olup iç avlularıyla zenginleştirilmiştir. Otel kütlesi de yine bu köprüye paralel olarak koyularak odaların maksimum şekilde manzaradan faydalanması amaçlanmıştır. Otel kullanıcılarının yemekleri veya zaman geçirdikleri restoran kısmı bu köprüye açılarak kullanıcılar, eşsiz bir manzarayı veya alanın spor alanları ve yeşil dokusunun olduğu doğu kısmını izleyebilmektedir. Aynı zamanda dışarıdan kullanıma da açık olan bu köprü kuzey-güney alanın birbirine bağlanmasında ve iki proje alanın birlikte çalışmasında ciddi anlamda rol oynamaktadır.

 

  1. Projenin güney sahil tarafında ise; açık spor alanları, kafe, yeme içme birimleri ve servisleri ile beraber iskele yer alır. Sahil hattının doğu batı yönündeki kesintisizliği servis duvarındaki bir boşluk ile sağlanmıştır. Kano alış alanından içeri alınan kanolar göl hattına en yakın alanda servis duvarı içerisinde kendilerine yer bulur. Kayıkhane ve kafe aksında çizilmiş yeme içme platformu ise sahildeki kum alanla temas halindedir. Üzerindeki grid sistemde konumlandırılmış aydınlatma direkleri, yaz aylarında açılıp kapanabilen üst membran örtülerin sisteme dahil edilmesine olanak sağlamaktadır.

 

  1. Projenin peyzaj kurgusu ise farklı alanlarda farklı özellikte kendini göstererek, kullanıcıların deneyim çeşitliliği yaşamasını amaçlar. Ağrı-Bitlis yolunun gürültüsünün yalıtılması sağlanarak, projenin açık etkinlik alanları, spor alanları ve meydan bölümünün algısının üçüncü boyutta tanımlanmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bölgenin yeşil dokusunun artırılması için iyi bir örnek olacaktır. Bu yeşil doku için bölgenin sert iklim koşullarına uygun ağaçlar ve gölgelik yaratan ağaçlar seçilecektir.

 

Yapıda malzeme seçimi olarak projenin genel tasarım kararlarından olan tanımlayıcı çizgisel duvarları için Ahlat taşı kullanılmıştır. Yapının saçağı ve köprüsü için ise koyu renkte taş kaplama lobi ve hotel kütlesi için açık renkte sıva kullanılmıştır. Böylece geçmişten gelen referanslarda yapı malzemesinde hissettirilmiştir.

Proje Yeri

Bitlis, Ahlat

İşveren

Bitlis İl Özel İdaresi

Program

Gençlik Kampı, Hotel, Konferans Merkezi, Rekreasyon Alanı

Tür

Yarışma

İnşaat Alanı

6115 m²

Tasarım Ekibi

Emre Engin, İbrahim Anıl Biçer, Görkem Güvenç

Danışmanlar

Meryem Kocaoğlu, Sabit Yıldız