Ardıç Evi

 

Ülkemizin İç Anadolu Bölgesi’nde yetişmekte olan Ardıç ağacından ismini alan konut modeli, ilk bakışta iki farklı kütlenin bir araya gelmesinden oluşmuş gibi gözükmesine rağmen, kompakt ve birbirleriyle doğrudan ilişkili mekânlardan oluşmaktadır. Mimari formdaki bu oyun, Ardıç ağacına bir niş oluşturacak şekilde geri çekilme yapması ve 2 eğimli çatının kontrast oluşturacak bir şekilde yan yana gelmesiyle güçlendirilmiştir.

 

Doğu- Batı yönünde uzanan bu yapıda giriş, mekânın kuzeyi olarak kabul edilen yönünden verilirken, yapının terası güney cephesinde ve yaşama alanının bir uzantısı olarak düşünülmüştür. Yaşama alanları ve yatak odaları güney cephesine doğru yönelim gösterirken, servis alanları kuzey cephesinde konumlandırılmıştır.

 

Yapının yaşam alanının yer aldığı kütle, diğerine oranla daha yüksek şekilde tasarlanarak ön plana çıkartılmıştır. Mimari formdaki bu oyuna ek olarak, cephelerinde farklı malzemeler kullanılması bu durumu güçlendirmiştir. Tasarımında toprak tonlarının hakim olduğu yapının bir bölümünde yerel taş malzeme kullanılırken, diğer kısımlarda ise dokulu cephe boyası kullanılması tercih edilmiştir.

 

Konut modelleri içerisinde en küçük taban alanına sahip olan bu model, yaşam alanı ve mutfak fonksiyonlarını tek bir mahal olarak kabul ederek, içerisinde 2 yatak odası ve bir banyoyu da barındırmaktadır.

 

Kütle dışarısında yer alan derin saçak tasarımı, ön cephede korunaklı bir teras mekânı oluşturmasının yanı sıra, cephelere gelecek güneş ışığını da azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Proje Yeri

İç Anadolu Bölgesi

İşveren

YTONG

Program

Konut

Tür

Uygulanan Proje

İnşaat Alanı

96 m²

Tasarım Ekibi

Emre Engin, Nergis Kahraman

Danışmanlar

Tamer İşler, Orhan İnan, Gökhan Gündoğan, Ozan Pekmez, Aytunç Elver, Ayşegül Arat