Ülkemizin Marmara Bölgesi’nde yetişmekte olan Gürgen ağacından ismini alan konut modelinin tasarımı, mekânların işlevlerinin farklılaşması üzerinden şekillenmiş ve kütle formunun oluşmasına referans oluşturmuştur. İki beşik çatılı kütlenin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bu tasarımda, çatıların kesişimiyle oluşan korunaklı bir teras alanı da yer almaktadır. Konsol pergolasında hasır bambu benzeri doğal bir malzemenin kullanıldığı teras alanda, yazın gölgelik bir alan ortaya çıkmaktadır.
Yapının girişi kuzey kabul edilen cepheden verilirken, güney cephesinde yer alan yatak odası, mutfak ve yaşama alanı mahalleri büyük bir teras ile bütünleşir ve Gürgen ağacı bu terasta kendisine yer bulur.
Tasarım içerisinde iki kütle, cephe malzemeleriyle birbirlerinden farklılaşır. Yoğun olarak toprak ve gri tonlarının ağırlıkta olduğu yapının bir bölümünde yerel taş malzeme kullanılırken, diğer bölümlerde dokulu bir cephe boyası ya da doğal sıva kullanılması önerilmektedir. Malzeme seçimlerinin oluşturduğu kontrast durum, ortak çatı kaplaması kullanımının meydana getirdiği uyumla dengelenir.
Yapıda yer yer zemine kadar inen, ince ve narin pencere açıklıklarıyla, yapı içerisindeki her mahalin doğa ile ilişki kurabilmesi amaçlanmıştır.