Crid Architects | Zeytin Evi
1291
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1291,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Zeytin Evi

 

Ülkemizin Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nde yetişmekte olan Zeytin ağacından ismini alan bu konut modeli, iki katlı ve tekil bir ev kurgusunu oluşturmaktadır.

 

Yapının iki katının biçimsel olarak farklılaşması ve malzeme seçimindeki farklılık, Geleneksel Türk Evi’ne öykünen bir tavrı simgeler. Zemin kat yerel taş cephesiyle bir kaide izlenimi gösterirken, üst kat daha yalın bir şekilde yer almaktadır. Böylelikle yapı, ölçeğini ve mütevazi tavrını koruyarak, önemli bir arketipin modern bir yorumunu temsil etmektedir.

 

Kuzey kabul edilen cephede yer alan girişin hemen karşısında, iç bahçe ve önünde zarif bir merdiven yer almaktadır. Zemin katta yaşama alanı ve mutfak benzeri ortak yaşam alanları yapının sıfır noktasının bir tarafında yer alırken, ıslak hacim ve yatak odaları gibi mahremiyet gerektiren mekanlar, diğer tarafında konumlanır. Yaşama alanı ve yatak odası; iç bahçe ve güney cephesindeki terasla iç içe tasarlanırken, ıslak hacim ve mutfak ise kuzey cephesinde kalacak şekilde düşünülmüştür.

 

Zemin katta yer alan iç bahçe, iki katı birbirine bağlayan çelik strüktürlü ahşap merdivene fon oluşturmasının yanı sıra, iki kat boyunca boşluk oluşturarak bir ara mekân görevi görür. Bu kısımda birinci katın cephesi boşluklu olarak tasarlanarak gölgelik oluşturması amaçlanmıştır. Yapının ismini oluşturan Zeytin ağacı da tam bu kısımda bahçe içerisinde karşımıza çıkmaktadır.

 

Zemin kattaki yaşam alanı ve mutfak, üst kat izinden farklılaşarak yüzeyde genişlemektedir. Bu kütle oyunu, birinci kattaki odaların önünde yeşil parapet özelliği gösterir. Yapının üst katında ise, 3 yatak odası ve 2 banyo yer almaktadır. Yapının ana çatısı ise, yeşil teras çatı olarak tasarlanarak sürdürülebilir bir tavır oluşturmaktadır.

 

Zemine kadar inen ve iki kat arasında ritmik bir düzende yerleştirilen pencere açıklıkları ile yapı içerisindeki her mahalin doğayla ilişki kurması ve güneş ışığını doğrudan alması amaçlanmıştır.

Proje Yeri

Ege ve Akdeniz Bölgesi

İşveren

YTONG

Program

Konut

Tür

Uygulanan Proje

İnşaat Alanı

220 m²

Tasarım Ekibi

Emre Engin, Nergis Kahraman

Danışmanlar

Tamer İşler, Orhan İnan, Gökhan Gündoğan, Ozan Pekmez, Aytunç Elver, Ayşegül Arat